Światowej sławy naukowcy i eksperci w dziedzinie wizualizacji prelegentami konferencji NVIDIA GPU Technology Conference

SANTA CLARA, Calif. —May 21, 2010— Tegoroczna edycja imprezy GPU Technology Conference (GTX 2010) odbędzie się w dniach 20-23 września (poniedziałek-czwartek) w Centrum Kongresowym San Jose (San Jose Convention Center) w San Jose w Kalifornii.

Podczas konferencji GPU 2010 tym samym czasie i miejscu odbywać się będą równolegle trzy skoncentrowane na GPU konferencje: Emerging Companies Summit, GPU Developers Summit, NVIDIA® Research Summit – czyniac z tego wydarzenia ważnym żródłem wiedzy na temat prac i badań prowadzonych z wykorzystaniem procesorów graficznych.

Prelegentów wciąż przybywa – wszyscy zainteresowani mogą zgłosić swoje propozycje do 1-go czerwca br. na stronie GTC Call for Submissions . Rejestracja uczestników GTC 2010 rozpocznie się na w pierwszej połowie czerwca i będzie odbywać się na stronie www.nvidia.pl/gtc.

Bloki tematyczne poruszane podczas konferencji GTC 2010 będą obejmować zarówno zagadnienia wykorzystania zarówno obliczenia jak i grafiki w szerokiej gamie dziedzin gospodarki i aplikacji. Pełna lista tematów dostępna jest pod adresem www.nvidia.pl/gtc. Tematy obejmują poniższe pozycje:

• Cloud Computing
  • Wizualizacje komputerowe
  • Flash, HTML 5, WebGL
  • Obliczenia HPC i supercomputing
  • Nauki przyrodnicze
  • Obrazowanie medyczne
  • Raytracing i renderowanie hybrydowe
  • Stereoskopowe 3D
  • Efekty wizualne w filmie i przekazach telewizyjnych

Seminaria poprzedzające konferencję prowadzone będą w poniedziałek 20-go września, czyli w przeddzień inauguracją imprezy. Seminaria obejmują poniższe tematy:

• Języki programowania , API, nowe narzędzia programistyczne wykorzystywane w obliczeniach GPU
  • C/C++ on the GPU
  • DirectCompute
  • DirectX 11
  • OpenGL
  • OpenCL
  • Stereoskopowe 3D
  • NVIDIA® Parallel Nsight™ dla Microsoft® Visual Studio™

Oficjalnymi sponsorami konferencji GTC 2010 są m.in. firmy HP, PNY, Microsoft, Supermicro, Next IO, Appro, Amax, GE Intelligent Platforms, SGI oraz Adobe.

Więcej informacji:

• Aktualne informacje związane z konferencją dostępne są pod adresem GTC 2010.
  • Aby otrzymywać aktualizacje, zapisz się na listę adresową GTC 2010.
  • Odwiedź stronę składania zgłoszeń na GTC, aby uzyskać informacje na temat zgłaszania materiałów, tematów do seminariów, sesji i plakatów.
  • To learn about being a sponsor or exhibitor, see GTC Sponsors/Exhibitors.
  • Więcej informacji na temat konferencji GTC 2010 znaleźć można również na blogu nTersect.
  • Aby obejrzeć materiały z zeszłorocznej konferencji znaleźć można na stronie GTC 2009.

Firma NVIDIA (Nasdaq: NVDA) pokazała światu moc grafiki komputerowej w momencie wynalezienia procesora graficznego (GPU) w 1999 roku. Od tego czasu, firma konsekwentnie ustanawia nowe standardy w obliczeniach wizualnych dzięki zapierającej dech w piersiach interaktywnej grafice dostępnej w szeregu nowoczesnych urządzeń takich jak smartfony, notebooki czy stacje robocze. Dzięki gruntownej znajomości programowalnych procesorów graficznych, NVIDIA doprowadziła do wielu przełomowych osiągnięć w dziedzinie obliczeń równoległych. Osiągnięcia te sprawiły, iż obliczenia superkomputerowe stały się ekonomicznym i szeroko dostępnym rozwiązaniem. W rankingu magazynu Fortune 2 lata z rzędu firma NVIDIA figuruje jako nr 1 wśród innowacyjnych firm branży półprzewodników. Więcej informacji znaleźć można pod adresem www.nvidia.pl.

© 2009 NVIDIA Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone. NVIDIA, logotyp NVIDIA, CUDA i Quadro są znakami towarowymi lub zarejestrowanymi znakami towarowymi NVIDIA Corporation w Stanach Zjednoczonych i pozostałych krajach. Inne nazwy firm i produktów mogą być znakami towarowymi ich prawnych właścicieli. Funkcjonalność, ceny, dostępność i specyfikacje mogą ulec zmianie bez powiadomienia.