Nowości

2012 - Informacje prasowe

Zapoznaj się z informacjami na temat przełomowych dokonań firmy NVIDIA w roku 2012, opublikowanymi w następujących wiadomościach prasowych. Kliknij na tytuł, aby zobaczyć pełną wersję informacji prasowej...

Procesory graficzne NVIDIA sercem Tytana, najszybszego superkomputera na świecie przeznaczonego do otwartych badań naukowych

SANTA CLARA, Kalifornia — 29 października 2012 r. —W tym miesiącu w Narodowym Laboratorium Oak Ridge w Tennessee zakończono prace nad Tytanem (ang. Titan), najszybszym na świecie superkomputerem(1) przeznaczonym do otwartych badań naukowych, który pomoże w prowadzeniu badań nad najtrudniejszymi wyzwaniami znanymi nauce.

NVIDIA zapewnia wygodę użytkowania systemu Windows 8

SANTA CLARA, Kalifornia — 25 października 2012 r. —Dzięki głębokiej wiedzy firmy NVIDIA w projektowaniu układów graficznych i mobilnych oraz współpracy z firmą Microsoft Corp., posiadacze urządzeń z systemami Windows 8 i Windows RT wyposażonych w układy NVIDIA‏® będą cieszyć się wyjątkową wygodą pracy z tymi produktami.

NVIDIA przedstawia pierwszą na rynku kartę graficzną działającą w chmurze, który przekształci każdy ekran w graficzną stację roboczą

SANTA CLARA, Kalifornia — 17 października 2012 r. — Dzięki dzisiejszej premierze działającej w chmurze karty graficznej NVIDIA‏‏‏® VGX™ K2, inżynierowie i projektanci otrzymują możliwość pracy wszędzie i za pomocą praktycznie dowolnego urządzenia, uzyskując zdalny dostęp do wydajności obliczeniowej i graficznej, charakterystycznej dla typowej stacji roboczej wyposażonej w procesor graficzny.

NVIDIA udostępnia pakiet CUDA 5 ułatwiając programowanie aplikacji dla najpopularniejszej na świecie platformy obliczeń równoległych

SANTA CLARA, Kalifornia — 15 października 2012 r. — Firma NVIDIA udostępniła dziś pakiet programistyczny NVIDIA® CUDA® 5 w wersji finalnej. Jest to nowa wersja najpopularniejszej platformy do tworzenia oprogramowania wykorzystującego obliczenia równoległe, a także do akceleracji aplikacji naukowych i technicznych za pomocą procesorów graficznych. Pakiet można pobrać za darmo ze strony internetowej NVIDIA Developer Zone.

NVIDIA wprowadza na rynek turbodoładowaną kartę graficzną GeForce GTX 650 Ti tuż przed premierą najciekawszych gier tej jesieni

SANTA CLARA, Kalifornia — 9 października 2012 r. — Nowy procesor graficzny GeForce® GTX 650 Ti firmy NVIDIA® to doskonała okazja do modernizacji komputera tuż przed premierą najnowszych gier. Ceny kart zaczynają się już od 599 PLN.

NVIDIA Prezentuje Dwie Nowe Karty Graficzne Oparte Na Architekturze Kepler – Potęga GeForce GTX Dla Każdego

SANTA CLARA, Kalifornia — 13 września 2012 r. — Firma NVIDIA przedstawiła dziś dwa procesory graficzne, NVIDIA® GeForce® GTX 660 i GeForce GTX 650. Nowe procesory dla graczy cechują się wyjątkową wydajnością i energooszczędnością jaką zapewnia wielokrotnie nagradzana architektura NVIDIA® Kepler™, a ich cena z pewnością pozwoli w wielu domach doświadczyć jakości nowej generacji gier na PC.

Bezprecedensowa wydajność układu NVIDIA Quadro K5000 teraz dostępna dla użytkowników komputerów Mac Pro

AMSTERDAM — IBC 2012 — 7 września 2012 r. — Dobra wiadomość dla profesjonalistów pracujących na komputerach Mac – firma NVIDIA wprowadza na rynek karty graficzne NVIDIA® Quadro® K5000 dla komputerów Mac Pro, zapewniające wysoką wydajność graficzną, a tym samym większą produktywność.

Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 660 Ti: nowy oręż dla komputerowych graczy

SANTA CLARA, Kalifornia — 16 sierpnia 2012 r. — Dzisiejsza premiera procesora graficznego GeForce‏‏® GTX 660 Ti firmy NVIDIA odbywa się pod znakiem architektury NVIDIA® Kepler™, która od czasu swojej premiery w marcu tego roku zrewolucjonizowała świat gier PC.

Rozwiązania NVIDIA Maximus oparte na architekturze Kepler — rewolucja w stacjach roboczych

SIGGRAPH 2012 — LOS ANGELES — 7 sierpnia 2012 r. —Firma NVIDIA zaprezentowała dziś drugą generację przełomowej platformy graficznej NVIDIA® Maximus™ przeznaczonej dla stacji roboczych i opartej na najszybszej oraz najwydajniejszej obecnie architekturze procesorów graficznych Kepler.

Akceleracja obliczeń w aplikacjach genomicznych przy wykorzystaniu OpenACC przyspieszy proces tworzenia leków ratujących życie.

Szanghaj— 6 sierpnia, 2012 r. — Firma NVIDIA poinformowała dziś o osiągnięciach chińskich naukowców, którzy zastosowali standard programowania OpenACC do znaczącego przyśpieszenia aplikacji DNADist używanej do badań genomicznych1. Oprogramowanie stosuje się głównie na wczesnych etapach rozwoju terapii chorób genetycznych, takich jak zespół Downa, białaczka, mukowiscydoza oraz anemia sierpowata.

MSC Software wykorzystuje procesory graficzne NVIDIA do przyśpieszenia projektowania produktów dla branży motoryzacyjnej, medycznej i lotniczej

TOKIO — GTC Japonia —26 lipca 2012 r. —Firma NVIDIA poinformowała dziś, że MSC Software Corp., wiodący dostawca oprogramowania do symulacji, wydał aplikację do analizy elementów skończonych Marc 2012 w wersji akcelerowanej przez procesory graficzne, która przyśpiesza szereg symulacji inżynieryjnych.

Uniwersytet Oksfordzki uruchamia najpotężniejszy superkomputer w Wielkiej Brytanii oparty na procesorach graficznych i przyśpieszający badania naukowe

OKSFORD, Wielka Brytania — 4 lipca 2012 r. — Firma NVIDIA poinformowała dziś, że Uniwersytet Oksfordzki, działający we współpracy z konsorcjum najlepszych brytyjskich instytucji akademickich, uruchomił najpotężniejszy superkomputer akcelerowany przez procesory graficzne, który będzie służyć do prowadzenia zaawansowanych badań naukowo-inżynieryjnych.

Procesor NVIDIA Tegra 3 napędza tablet Nexus 7 firmy Google

SANTA CLARA, Kalifornia — 27 czerwca 2012 r. —Firma NVIDIA poinformowała dziś, że procesory mobilne NVIDIA® Tegra® 3 będą sercem w kosztujących 199 dolarów 7-calowych tabletach Nexus 7 firmy Google, które będą pierwszymi urządzeniami na rynku z systemem operacyjnym Android™ 4.1 (Jelly Bean).

Procesory NVIDIA są sercem i mózgiem cyfrowej deski rozdzielczej w nowym elektrycznym sedanie marki Tesla Motors

SANTA CLARA, Kalifornia — 21 czerwca, 2012 r. — Wraz z piątkową premierą wyczekiwanego elektrycznego sedana Model S kompanii Tesla Motors, światło dzienne ujrzy też nowy komputerowy moduł wizualny (ang. VCM – Visual Computing Module) NVIDIA® Tegra®.

Indie przyśpieszają narodowy program kosmiczny za pomocą superkomputera akcelerowanego przez procesory graficzne

HAMBURG, Niemcy — ISC’12 — 19 czerwca, 2012 r. —Firma NVIDIA poinformowała dziś, że SAGA, najpotężniejszy indyjski superkomputer(1) znajdujący się 86 miejscu listy najszybszych 500 superkomputerów, wykorzystuje procesory graficzne NVIDIA® dla usprawnienia procesów konstrukcji oraz analizy rakiet nośnych niezbędnych do realizacji narodowego programu kosmicznego.

Niemieccy naukowcy zamierzają odkryć tajemnice ludzkiego umysłu za pomocą procesorów graficznych firmy NVIDIA

HAMBURG, Niemcy — ISC 2012 — 19 czerwca 2012 r. —Firma NVIDIA poinformowała dziś, że jej procesory graficzne będą wykorzystywane do przyspieszenia zaawansowanych badań neurologicznych ukierunkowanych na poznanie tajemnic ludzkiego mózgu przez naukowców z niemieckiego centrum badawczego Forschungszentrum Jülich mieszącego Centrum Superkomputerowe Jülich, jednego z największych i najpotężniejszych europejskich ośrodków badawczych.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Tajlandii wykorzystują procesory graficzne NVIDIA Tesla w walce z przyszłymi epidemiami wirusa H1N1

HAMBURG, Niemcy—ISC’12—18 czerwca 2012 r.—Firma NVIDIA poinformowała dziś, że jej procesory graficzne odgrywają ważną rolę w badaniach zmierzających do odkrycia nowych sposobów na zapobiegnięcie przyszłych epidemii śmiertelnego wirusa grypy H1N1.

Procesory graficzne NVIDIA Tesla K10 osiągają nowe pułapy wydajności w symulacjach naukowych

HAMBURG, Niemcy — ISC 2012 —18 czerwca 2012 r. — Firma NVIDIA opublikowała dziś wyniki testów, według których procesory graficzne NVIDIA® Tesla® K10 biją rekordy wydajności w popularnych aplikacjach do obliczeń wysokowydajnych (HPC) stosowanych m.in. w naukach przyrodniczych, do przetwarzania danych sejsmicznych i obróbki materiałów wideo.

Fujitsu wprowadza na rynek superkomputery akcelerowane procesorami graficznymi NVIDIA

SANTA CLARA, Kalifornia — 13 czerwca 2012 r. —Firma NVIDIA poinformowała dziś, że karty graficzne NVIDIA® Tesla® są od teraz dostępne w serwerach PRIMERGY CX400 S1 firmy Fujitsu, zapewniając przyśpieszenie obliczeń wykorzystujących GPU ogromnej rzeszy klientom Fujitsu w Japonii i Europie.

Dzięki architekturze Kepler firma NVIDIA stworzyła najwydajniejszy procesor graficzny dla notebooków

TAJPEJ, Tajwan i LOS ANGELES, Kalifornia —Computex 2012 i E3 2012—5 czerwca 2012 r.—Firma NVIDIA zaprezentowała dziś najwydajniejszy mobilny procesor graficzny NVIDIA GeForce® GTX 680M, oparty na architekturze graficznej NVIDIA Kepler™.

Modem NVIDIA Icera pomyślnie przetestowany w sieci LTE operatora AT&T

SANTA CLARA, Kalifornia—24 maja 2012—Firma NVIDIA poinformowała dziś, że jej wielozakresowy modem NVIDIA® Icera® 410, przeznaczony do użytku w tabletach i smartfonach, został pomyślnie przetestowany i dopuszczony do użytku w sieci 4G LTE amerykańskiego operatora AT&T.

Procesory graficzne Tesla K10 firmy NVIDIA przyśpieszają poszukiwania złóż ropy i gazu oraz przetwarzanie sygnału i obrazu w przemyśle obronnym

SAN JOSE, Kalifornia — Konferencja Technologii Procesorów Graficznych (GTC) — 16 maja 2012 r. —Firma NVIDIA poinformowała dziś o rozpoczęciu sprzedaży akceleratora graficznego NVIDIA® Tesla® K10, który został zaprojektowany do realizacji najtrudniejszych zadań w dwóch dziedzinach obliczeń wielkoskalowych: przetwarzania danych sejsmicznych w branży wydobywczej ropy i gazu, a także przetwarzania obrazu i sygnału w przemyśle obronnym.

NVIDIA prezentuje technologie do obsługi procesorów graficznych w chmurze i po raz trzeci w historii odmienia branżę informatyczną

SAN JOSE, Kalifornia — Konferencja Technologii Procesorów Graficznych (GTC) —15 maja 2012 r. —Firma NVIDIA rozpoczęła konferencję technologii procesorów graficznych (GPU Technology Conference) od prezentacji trzeciego z serii rewolucyjnych rozwiązań, które w ciągu 19 lat istnienia firmy odmieniły świat IT – technologii przyśpieszającej funkcjonowanie komputerów w chmurze za pomocą ogromnej mocy obliczeniowej procesorów graficznych.

NVIDIA przedstawia pierwszy wirtualizowany procesor graficzny na świecie, który umożliwia akcelerację grafiki w chmurze

SAN JOSE, Kalifornia — Konferencja Technologii Procesorów Graficznych (GTC) — 15 maja 2012 r. —Firma NVIDIA zaprezentowała dziś platformę NVIDIA® VGX™, która umożliwi działom IT przedsiębiorstw tworzenie wirtualnych środowisk uzupełniając każde stanowisko pracy o funkcjonalność i wydajność procesora graficznego.

Firma NVIDIA wprowadza nowy standard w rozwiązaniach do obliczeń wysokowydajnych – procesory graficzne Tesla oparte na architekturze Kepler

SAN JOSE, Kalifornia — Konferencja Technologii Procesorów Graficznych (GTC) — 15 maja 2012 —Firma NVIDIA zaprezentowała dziś nową rodzinę procesorów graficznych Tesla® opartych na rewolucyjnej architekturze NVIDIA® Kepler™, która ułatwia wykonywanie szerszej gamy zadań naukowych i technicznych wymagających obliczeń wysokowydajnych.

NVIDIA GeForce GRID – sposób na płynne granie w chmurze

SAN JOSE, Kalifornia — Konferencja Technologii Procesorów Graficznych — 15 maja 2012 r.—Świat gier wkracza dziś w nowy wiek – to właśnie dzisiaj firma NVIDIA® zaprezentowała GeForce® GRID, czyli platformę do gier w chmurze , dzięki której operatorzy serwisów oferujący gry jako usługę mogą strumieniować gry nowej generacji do praktycznie każdego urządzenia, bez opóźnień spotykanych w bieżących rozwiązaniach.

NVIDIA kontynuuje ofensywę i prezentuje potężną architekturę Kepler w układzie GeForce GTX 670

SANTA CLARA, Kalifornia — 10 maja 2012 r. — Firma NVIDIA wprowadziła dziś na rynek trzeci procesor graficzny oparty na architekturze najnowszej generacji Kepler™, układ GeForce® GTX 670. Nowy procesor zapewnia każdemu graczowi wyjątkowo atrakcyjny stosunek wydajności do ceny, doskonałą energooszczędność oraz wysoką kulturę pracy, w cenach zaczynających się od 1699 PLN.

NVIDIA udostępnia społeczności otwartego oprogramowania kompilator oparty o architekturę CUDA

SANTA CLARA, Kalifornia — 9 maja 2012 r. — Firma NVIDIA poinformowała dziś, że LLVM, jeden z najpopularniejszych kompilatorów w świecie otwartego oprogramowania, został wyposażony w obsługę procesorów graficznych firmy NVIDIA. Dzięki temu, liczba naukowców, niezależnych producentów oprogramowania (ISV) i języków programowania, którzy mogą korzystać z zalet akceleracji przez procesory graficzne, została znacząco zwiększona.

NVIDIA przedstawia dwuprocesorową kartę GeForce GTX 690 – połączenie najwyższej na świecie wydajności w grach z nowoczesnym wyglądem

GEFORCE LAN/NVIDIA Game Festival 2012—SZANGHAJ—29 kwietnia 2012—Firma NVIDIA zaprezentowała dziś najszybszą kartę graficzną na świecie1, czyli GeForce® GTX 690. Wyjątkowej wydajności nowej karty dorównuje jedynie jej wyjątkowe wzornictwo.

Największy instytut genomiki na świecie zapowiada niekosztowną usługę sekwencjonowania łańcuchów DNA w chmurze, akcelerowaną przez procesory graficzne NVIDIA

Bio-IT World 2012, BOSTON—25 kwietnia 2012 r. —Firma NVIDIA poinformowała dziś, że BGI, największy na świecie instytut genomiki, uruchamia niekosztowną usługę przeznaczoną dla naukowców z całego świata, w ramach której będzie możliwe wykonanie analizy bioinformatycznej odnośnie głębokiego sekwencjonowania (ang. NGS - Next-Generation Sequencing) łańcuchów DNA w chmurze.

Najważniejsze trendy w informatyce zostaną zaprezentowane na Szczycie Firm Rozwijających się, organizowanym przez firmę NVIDIA

SANTA CLARA, Kalifornia —20 kwietnia 2012 r. —Kilkanaście ambitnych firm z całego świata, które chcą przekształcić różnorodne sektory przemysłu lub stworzyć coś całkowicie nowego, wezmą udział w nadchodzącym Szczycie Firm Rozwijających się (ang. Emerging Companies Summit, ECS) 2012, który odbędzie się w dniu 16 maja w Centrum Kongresowym San Jose (Kalifornia).

NVIDIA pomaga w przygotowaniu misji na Księżyc zaplanowanej na rok 2015 i zdobyciu nagród o wartości 30 milionów USD

SANTA CLARA, Kalifornia, 27 marca 2012 r. — Firma NVIDIA poinformowała dziś, że procesory graficzne NVIDIA® Tesla® znalazły zastosowanie w pracy zespołu niemieckich naukowców, którzy zamierzają wysłać automatyczny łazik na Księżyc w 2015 roku.

NVIDIA wprowadza na rynek pierwsze układy graficzne GeForce nowej generacji oparte na architekturze Kepler

SANTA CLARA, Kalifornia - 22 marca 2012 - Firma NVIDIA wprowadziła dziś do swojej oferty pierwsze procesory graficzne oparte na architekturze graficznej nowej generacji Kepler™, oferujące radykalny wzrost wydajności w grach przy jednoczesnym wyjątkowo niskim zapotrzebowaniu na energię.

Procesory graficzne NVIDIA Tesla przyśpieszają wykonywanie obliczeń naukowych na serwerach HP ProLiant ósmej generacji z nowymi procesorami centralnymi Intel

SANTA CLARA, Kalifornia—7 marca 2012 — Firma NVIDIA poinformowała dziś, że jej procesory graficzne NVIDIA® Tesla™ będą montowane w serwerach HP ProLiant ósmej generacji (Gen8), zapewniając ogromną wydajność podczas pracy z aplikacjami wspomagającymi badania naukowe, zużywając przy tym stosunkowo niewiele energii.

Wysokowydajne przetwarzanie z wykorzystaniem procesorów graficznych NVIDIA w nowych serwerach Dell PowerEdge

SANTA CLARA, Kalifornia, 6 marca 2012 — Firma NVIDIA poinformowała dziś, że jej karty graficzne NVIDIA® Tesla™ zostaną po raz pierwszy zastosowane w dwóch serwerach Dell PowerEdge 12-generacji, wykonanych w obudowach typu rack i tower.

Firma NVIDIA zapowiada pierwsze supertelefony z układem Tegra 3 zapewniające doskonałą wydajność i długi czas pracy

BARCELONA, Hiszpania — 27 lutego 2012—W dniu dzisiejszym, firma NVIDIA przedstawiła na targach Mobile World Congress pierwsze supertelefony oparte na procesorze mobilnym NVIDIA® Tegra® 3: HTC One X, LG Optimus 4X HD, ZTE Era, smartfon Fujitsu oraz K-Touch Treasure V8.

Wydajne czterordzeniowe procesory NVIDIA w nowych smartfonach HTC One X

BARCELONA, Hiszpania — 26 lutego 2012 — Firma NVIDIA poinformowała dziś, że nowy telefon HTC One™ X zaprezentowany na targach Mobile World Congress został wyposażony w procesor mobilny NVIDIA® Tegra® 3, który jest jedynym układem czterordzeniowym opartym na architekturze 4-PLUS-1™. Smartfon ten jest pierwszym owocem współpracy obu firm.

Zapowiedziano pierwszego smartfona z procesorem Tegra wykorzystującego technologię przesyłu danych NVIDIA Icera

SANTA CLARA, Kalifornia - 20 lutego 2012 – Firmy NVIDIA i ZTE zapowiedziały dziś smartfon ZTE Mimosa X, pierwsze urządzenie na rynku wyposażone zarówno w procesor NVIDIA® Tegra® jak i modem Icera®, którą to firmę NVIDIA nabyła w połowie 2011 roku.

Rozpoczęła się rejestracja uczestników konferencji NVIDIA GTC 2012 – najszybciej rozwijającego się wydarzenia poświęconego naukom obliczeniowym

SANTA CLARA, Kalifornia — 15 lutego 2012 — Firma NVIDIA poinformowała dziś o rozpoczęciu rejestracji uczestników trzeciej edycji konferencji GTC (GPU Technology Conference). To jedno z najszybciej rozwijających się imprez poświęconych technologiom obliczeniowym i wizualizacyjnym.

NVIDIA i HP stworzyły nową formę stacji roboczych

SANTA CLARA, Kalifornia — 14 luty 2012 r. — Po raz pierwszy w historii stacje robocze zostały uwolnione z nieporęcznych tradycyjnych obudów typu tower, dzięki wprowadzanemu na rynek komputerowi HP Z1 Workstation – pierwszej na świecie stacji roboczej typu All-in-One, która została wyposażona w wysokowydajne profesjonalne karty graficzne NVIDIA® Quadro®.

Nowa wersja platformy CUDA przyśpiesza oraz ułatwia badania naukowe za pomocą akceleracji przez procesory graficzne

SANTA CLARA, Kalifornia—26 stycznia 2012 r.— Firma NVIDIA opublikowała dziś nową wersję platformy CUDA przeznaczonej do realizacji obliczeń równoległych, która ułatwi rozwój oprogramowania symulacyjnego oraz obliczeniowego, wykorzystującego procesory graficzne w dziedzinach biologii, chemii, fizyki, geofizyki i innych naukach wykorzystujących obliczenia.

Procesor Tegra 3 będzie sercem systemów informacyjno-rozrywkowych w samochodach Audi

Las Vegas — 11 stycznia 2012 r. — Firma NVIDIA poinformowała dziś, iż w wyniku decyzji firmy Audi AG, wszystkie pojazdy marki Audi zostaną wyposażone w procesory mobilne NVIDIA® Tegra® 3, które znalazły zastosowanie w nowej generacji wbudowanych systemów informacyjno-rozrywkowych oraz całkowicie nowych modułów wskaźników, które zastąpią tradycyjne tablice przyrządów.