Nowości

2014 - Informacje prasowe

Zapoznaj się z informacjami na temat przełomowych dokonań firmy NVIDIA w roku 2014, opublikowanymi w następujących wiadomościach prasowych. Kliknij na tytuł, aby zobaczyć pełną wersję informacji prasowej...

NVIDIA przedstawia najszybszy na świecie akcelerator przeznaczony do analiz danych i obliczeń naukowych

NOWY ORLEAN — SC14 — 17 listopada 2014 — Firma NVIDIA zaprezentowała dziś nowy produkt należący do platformy obliczeń akcelerowanych NVIDIA® Tesla: dwuprocesorowy akcelerator graficzny Tesla® K80. Jest on najwydajniejszą na świecie kartą tego typu, zaprojektowaną do wielu zastosowań w dziedzinach uczenia maszynowego, analiz danych oraz obliczeń naukowych i wysokowydajnych (HPC).

Stany Zjednoczone rozpoczynają budowę dwóch potężnych superkomputerów dla laboratoriów narodowych

SANTA CLARA, Kalifornia — 14 listopada 2014 r. — Departament Energii Stanów Zjednoczonych przedstawił dziś plany zbudowania dwóch superkomputerów akcelerowanych przez procesory graficzne. Nowe systemy mają zapewnić przynajmniej trzykrotnie większą wydajność od tej, jaką cechuje się obecnie najpotężniejszy superkomputer na świecie, czyniąc w ten sposób kolejny krok do celu, jakim jest zbudowanie komputera o eksaskalowej mocy obliczeniowej.

VMware i NVIDIA przedstawiają pierwszych uczestników pilotażowego programu wykorzystania technologii NVIDIA GRID vGPU

BARCELONA, Hiszpania, 14 października 2014 r. — Airbus Group, CH2MHILL i MetroHealth są jednymi z pierwszych uczestników programu firm VMware i NVIDIA, zapewniającego przedpremierowy dostęp do najnowszej technologii wirtualizacji procesorów graficznych, aplikacji oraz infrastruktury komputerowej.

Procesory NVIDIA sercem nowego systemu informacyjno-rozrywkowego w samochodach marki Honda

PARYŻ — 2 października 2014 r. — Firma NVIDIA poinformowała dziś, że procesory mobilne NVIDIA® Tegra® będą zarządzać nowym samochodowym systemem informacyjno-rozrywkowym Honda Connect, zaprojektowanym dla samochodów Honda Civic, Civic Tourer i CR-V, przygotowywanych do sprzedaży na rynku europejskim w roku 2015.

NVIDIA prezentuje pełną moc architektury Maxwell, stanowiącą przełom w wydajności, jakości efektów graficznych i energooszczędności

SANTA CLARA, Kalifornia — 19 września 2014 r. — Firma NVIDIA zaprezentowała dziś karty graficzne GeForce® GTX 980 i 970, pierwsze wysokowydajne produkty dla graczy oparte na architekturze mikroprocesorowej Maxwell™, zapewniające niezrównaną wydajność, wiele nowych funkcji graficznych oraz dwukrotnie większą sprawność energetyczną w porównaniu z produktami poprzedniej generacji.

VMware, NVIDIA i Google przedstawiają przyszłość wymagających graficznie aplikacji na wirtualnych pulpitach w przedsiębiorstwach

SAN FRANCISCO, 26 sierpnia 2014 r. — Firmy VMware, NVIDIA i Google poinformowały dziś na konferencji VmWorld® 2014 o współpracy przy tworzeniu rozwiązania zapewniającego dostęp do wirtualnych pulpitów, które cechują się wysoką wydajnością i możliwością korzystania z mocy procesorów graficznych w sposób nieodbiegający od pracy na lokalnej stacji roboczej — bezpośrednio na komputerach Google Chromebook.

NVIDIA przedstawia nową generację profesjonalnych kart graficznych Quadro do zaawansowanych obliczeń wizualnych

VANCOUVER, Kolumbia Brytyjska — SIGGRAPH — 12 sierpnia 2014 r. — Firma NVIDIA zaprezentowała dziś nową generację kart graficznych NVIDIA® Quadro®, oferując nowe narzędzia i technologie, które spełnią potrzeby wiodących projektantów, artystów oraz naukowców wykorzystujących obliczenia wizualne.

NVIDIA wprowadza na rynek najnowocześniejszy na świecie tablet przeznaczony dla graczy

SANTA CLARA, Kalifornia — 22 lipca 2014 r. — Firma NVIDIA rozpoczęła dziś przedsprzedaż najnowszych urządzeń z rodziny NVIDIA® SHIELD™: tabletu SHIELD oraz bezprzewodowego kontrolera SHIELD.

Procesory graficzne firmy NVIDIA umożliwiają wprowadzenie architektury ARM64 w systemach obliczeń wielkoskalowych

LEIPZIG, Niemcy — ISC’14 — 23 czerwca 2014 r. — Firma NVIDIA® poinformowała o wprowadzeniu na rynek przez dostawców serwerowych pierwszych 64-bitowych systemów rozwojowych, opartych na procesorach ARM, przeznaczonych do obliczeń wielkoskalowych w środowiskach HPC, które wykorzystują wydajność i możliwości procesorów graficznych NVIDIA.

NVIDIA Iray VCA rewolucjonizuje proces projektowania produktów, zastępując fizyczne prototypy interaktywnymi, fotorealistycznymi modelami cyfrowymi

SAN JOSE, Kalifornia — GTC — 25 marca 2014 r. – NVIDIA zaprezentowała dziś urządzenie do renderowania oparte na procesorach graficznych, które radykalnie przyspiesza procesy raytracingu, umożliwiając profesjonalnym projektantom pracę z modelami komputerowymi, których jakość jest tak wysoka, że mogą one z powodzeniem zastąpić długotrwały i kosztowny proces tworzenia fizycznych prototypów.

NVIDIA przedstawia pierwszy mobilny superkomputer dla systemów wbudowanych

SAN JOSE, Kalifornia — GTC — 25 marca 2014 r. — NVIDIA zaprezentowała dziś platformę deweloperską opartą na pierwszym mobilnym superkomputerze i przeznaczoną do systemów wbudowanych, która otwiera drogę do rozwoju aplikacji wykorzystujących przetwarzanie obrazu i danych w czasie rzeczywistym.

NVIDIA wprowadza pierwsze na świecie szybkie łącze dla procesorów graficznych, torując drogę do obliczeń eksaskalowych

SAN JOSE, Kalifornia — GTC — 25 marca 2014 r. — NVIDIA poinformowała dziś o zamiarze zaimplementowania szybkiego połączenia o nazwie NVIDIA® NVLink™ w przyszłych modelach swoich akceleratorów graficznych, który umożliwi zwiększenie prędkości przesyłu danych między procesorem graficznym (GPU) a procesorem centralnym (CPU) i osiągnięcie przepustowości od pięciu do dwanaście razy większej niż jest to możliwe obecnie.

NVIDIA i VMware wprowadzają bogate graficznie wirtualne pulpity oraz aplikacje do publicznych chmur

SAN JOSE, Kalifornia — GTC — 25 marca 2014 r. — Firmy NVIDIA oraz VMware poinformowały dzisiaj, że technologia NVIDIA GRID™ jest już dostępna w ramach platformy VMware Horizon™ DaaS®, umożliwiając wyświetlanie grafiki 3D w wirtualnych pulpitach i aplikacjach dostarczanych przez publiczne systemy chmury, tym samym odblokowując pełen potencjał wirtualizacji pulpitów dla przedsiębiorstw.

Wydajność Absolutna. Nowa karta GeForce GTX TITAN Z.

GeForce® GTX TITAN Z to gamingowe monstrum - karta graficzna, stworzona pod kątem najwydajniejszych na świecie gamingowych systemów PC.

NVIDIA staje na czele rewolucji z nową architekturą „Maxwell”, zapewniającą niedoścignioną wydajność na wat

SANTA CLARA, Kalifornia — 18 lutego 2014 r. — Firma NVIDIA zaprezentowała dziś pierwsze karty graficzne oparte na architekturze Maxwell™, która zapewnia niesamowitą wydajność w grach i wyjątkową energooszczędność.

Audi i NVIDIA na nowo definiują wnętrza samochodów

LAS VEGAS — CES — 7 stycznia 2014 r. — Firma NVIDIA poinformowała, że w pojazdach marki Audi pojawią się wkrótce trzy nowe systemy elektroniczne, oparte na modułach NVIDIA® Tegra® VCM (Visual Computing Module).

NVIDIA prezentuje 192-rdzeniowy procesor mobilny Tegra K1 z DNA najszybszej na świecie karty graficznej

LAS VEGAS — CES — 5 stycznia 2014 — NVIDIA zaprezentowała dziś rewolucyjny 192-rdzeniowy procesor mobilny Tegra® K1, wyposażony w tę samą architekturę NVIDIA® Kepler ™, która napędza najszybszą kartę graficzną na świecie, czyli NVIDIA GeForce® GTX 780 Ti. Po raz pierwszy w historii rozrywka komputerowa nowej generacji będzie dostępna na platformach mobilnych.

NVIDIA wprowadza technologię superkomputerową do samochodów, w postaci procesora Tegra K1

LAS VEGAS — CES — 5 stycznia 2014 r. — Dzięki nowemu procesorowi mobilnemu Tegra® K1, wyposażonemu w specjalną motoryzacyjną wersję układu graficznego zasilającego 10 najwydajniejszych energetycznie superkomputerów na świecie, technologia samodzielnie prowadzących się pojazdów wkrótce opuści laboratoria i trafi do salonów.