Procesory graficzne NVIDIA Tesla w nowych serwerach firmy IBM

For more information, contact:

FOR IMMEDIATE RELEASE:

IDataPlex
NVIDIA Tesla GPUs

SANTA CLARA, Kalifornia. —19 maja 2010 r. —Firma NVIDIA informuje o premierze serwerów iDataPlex produkowanych przez firmę IBM; są to pierwsze wysokowydajne systemy obliczeniowe (HPC) oparte na procesorach graficznych NVIDIA® Tesla™ serii 20.

Produkt NVIDIA Tesla M2050 to serwerowy moduł obliczeniowy oparty na procesorze graficznym, który zapewnia znaczący wzrost wydajności oraz wysoką niezawodność, a także może zostać zintegrowany z narzędziami monitorowania i zarządzania. Dzięki temu rozwiązaniu personel działów IT otrzymuje więcej możliwości w kontekście wdrażania procesorów graficznych do środowisk pracy.

Więcej informacji na temat serwerów iDataPlex dx360 M3 firmy IBM można znaleźć tutaj. Więcej informacji na temat modułów obliczeniowych opartych na procesorach graficznych NVIDIA Tesla M2050 zawarto na tej stronie.

Firma NVIDIA (Nasdaq: NVDA) pokazała światu moc grafiki komputerowej w momencie wynalezienia procesora graficznego (GPU) w 1999 roku. Od tego czasu, firma konsekwentnie ustanawia nowe standardy w obliczeniach wizualnych dzięki zapierającej dech w piersiach interaktywnej grafice dostępnej w szeregu nowoczesnych urządzeń takich jak smartfony, notebooki czy stacje robocze. Dzięki gruntownej znajomości programowalnych procesorów graficznych, NVIDIA doprowadziła do wielu przełomowych osiągnięć w dziedzinie obliczeń równoległych. Osiągnięcia te sprawiły, iż obliczenia superkomputerowe stały się ekonomicznym i szeroko dostępnym rozwiązaniem. W rankingu magazynu Fortune 2 lata z rzędu firma NVIDIA figuruje jako nr 1 wśród innowacyjnych firm branży półprzewodników. Więcej informacji znaleźć można pod adresem www.nvidia.pl.

Pewne oświadczenia przedstawione w tej informacji prasowej, w tym, ale nie ograniczając się do: korzyści, funkcji, wpływu, wydajności i możliwości technologii i produktów firmy są oświadczeniami wybiegającymi w przyszłość i jako takie są obciążone ryzykiem i niepewnością, przez co stan faktyczny może znacząco różnić się od oczekiwań. Ryzyko to i niepewność dotyczą, ale nie są do nich ograniczone: rozwoju bardziej wydajnych lub szybszych technologii; zastosowania GPU do obliczeń równoległych; problemów projektowych, produkcyjnych lub programowych; wpływu postępu technologicznego i konkurencji; zmian w preferencjach i wymaganiach klientów oraz innych czynników ryzyka wyszczególnianych w pewnych okresach czasu w raportach firmy NVIDIA przesyłanych do Securities and Exchange Commission (Komisja Papierów Wartościowych i Giełd), w tym w dokumencie Form 10-Q za okres finansowy zakończony 25 października 2009 roku. Kopie dokumentów dostarczonych Komisji są dostępne bezpłatnie na stronie internetowej firmy NVIDIA. Te wybiegające w przyszłość oświadczenia obowiązują tylko w chwili ich opublikowania i, z wyjątkiem przypadków przewidzianych przez prawo, firma NVIDIA nie podejmuje żadnych zobowiązań dotyczących aktualizacji tych wybiegających w przyszłość oświadczeń.

© 2009 NVIDIA Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone. NVIDIA, logotypy NVIDIA CUDA i Tesla są znakami towarowymi lub zarejestrowanymi znakami towarowymi NVIDIA Corporation w Stanach Zjednoczonych i pozostałych krajach. Inne nazwy firm i produktów mogą być znakami towarowymi ich prawnych właścicieli. Funkcjonalność, ceny, dostępność i specyfikacje mogą ulec zmianie bez powiadomienia.